یکی از مشکلات رایج، برای افرادی که از زیورالات بدلی استفاده می کنند، گاها حساسیت به آن ها است و ممکن است که پوست آن ها به انگشتر، گوشواره، گردنبند، دستبند، النگو و پابند و … حساسیت دهد و نتوانند از آن ها استفاده کنند.
این حساسیت، ممکن است به صورت حساسیت پوستی، خارش، قرمزی و یا حتی بدون خارش نمود بر روی پوست و یا در منطقه ی مورد استفاده شده به صورت دانه های ریز و یا ورم های پوستی مشخص شود.
حساسیت پوستی چیست؟
حساسیت پوستی یا درماتیت تماسی، یک واکنش التهابی بر روی پوست است و دارای عوامل مختلفی می باشد و با قرار گرفتن پوست در معرض تماس با مواد حساسیت زا و یا همان آلرژن و تحریک کنندها ایجاد می شود. این واکنش التهابی به صورت های مختلف خود را نمایش می دهند.
این واکنش، ممکن است به صورت خارش و قرمزی خود را نشان دهند و جزء عوامل بسیار رایج حساسیت هستند.
در مواردی هم، واکنش های مختلف دیگری مانند زخم های سطحی همراه با علت های متفاوت و درمان مختلف، اگزما و درد را از خود نشان می دهد و این زخم ها و خشکی ها ممکن است قسمت کوچکی از پوست و یا کل سطح پوست را پوشش دهند.

حساسیت پوستی چیست و چگونه خودش را نشان میدهد
انواع حساسیت پوستی
حساسیت پوستی به شکل های مختلف، بر روی پوست مشخص می شوند و دارای انواع مختلف با درمان های متفاوت هستند. در ذیل انواع حساسیت را بیان می کنیم:
حساسیت پوستی آلرژیک
این حساسیت، در اثر تماس فرد با ماده ای مانند: ساعت، حلقه، دستبند، انگشتر و انواع بدلیجات که در محیط وجود دارد، ایجاد می شود و عوامل مختلفی را بر روی پوست ایجاد می کنند.
حساسیت پوستی تحریکی
این حساسیت، در اثر تماس زیاد با ماده محرک در گذر زمان، به عنوان مثال تماس مکرر با مواد شوینده به وجود میآید.
حساسیت های شغلی
این حساسیت به این صورت است که برای افرادی که با سیمان، مواد ساختمانی و … و یا مواد شوینده سرو کار دارند، به وجود می آید و مانند اگزما خود را نشان دهند.
حساسیت پوستی خانمهای خانه دار
این نوع حساسیت، مجموعه ای از تمام حساسیت های ذکر شده در بالا می باشد و در اثر تماس با مواد محرک و یا مواد حساسیت زا به وجود می آید و با شکل های مختلف خود را نشان می دهد.

حساسیت پوستی خانمهای خانه دار و حساسیت به مواد شوینده
حساسیت آلرژیک و حساسیت به زیورآلات و بدلیجات
استفاده از بدلیجات، مانند انگشتر، گوشواره، دستبند، گردنبند، النگو، پابند، ساعت و دیگر اکسسوری ها، ممکن است که باعث ایجاد حساسیت در فرد شود و جزء دسته بندی حساسیت های پوستی آلرژیک محسوب می شوند.
در واقع، در این حساسیت، پوست به مواد موجود در آلیاژ دستبند، انگشتر، گوشواره و… حساسیت پیدا می کند و واکنش نشان می دهد.
علائم حساسیت پوستی به بدلیجات و زیورآلات
با توجه به انواع حساسیت، پوست های مختلف، علائم متفاوتی نشان می دهند و شدت بروز این حساسیت به زیورآلات هم، کم و زیاد است. با توجه به مشاهده ی حساسیت های مختلف باید سریعا برای درمان آن اقدامات لازم را انجام دهید و از این علائم مختلف را در ذیل بیان می کنیم:
- خارش
- قرمزی
- رطوبت
- تورم
- پوست پوست شدن
- تکه تکه شدن پوست
- تاول زدن و یا همان حساسیت حاد
- خشک شدن شدید پوست
- ایجاد حالتی مانند سوختگی
- گرمای زیاد در ناحیه استفاده شده از بدلیجات
- تعریق زیاد در قسمت استفاده شده از زیورآلات
- تیرگی و ضخیم شدن پوست و یا درماتیت مزمن
فلزات حساسیت زا
دلیل اصلی ایجاد حساسیت توسط بدلیجات برای آبکاری، روکش و گاهی آلیاژهای مختلف استفاده شده در آن ها است.
ممکن است که شما در اثر استفاده از زیورالاتی که از فلزات اصلی مانند طلا، نقره، برنج و … درست شده اند، دچار حساسیت نشوید و بر عکس، زیورآلاتی که دارای آبکاری، روکش و … هستند باعث ایجاد حساسیت شوند. در ذیل فلزاتی را که ممکن است برای زیورآلات مورد استفاده قرار گیرند و حساسیت زا باشند را بیان می کنیم:

فلزات حساسیت زا برای پوست و بدن
حساسیت به نیکل
نیکل، یکی از پر مصرف ترین و حساسیت زا ترین فلزات است و در انواع زیورآلات و بدلیجات مورد استفاده قرار می گیرد و اگر بیش از حد استفاده شده باشد، برای برخی از پوست ها باعث ایجاد حساسیت می شود.
توجه داشته باشید که این حساسیت ممکن است، در تماس مکرر با آب، صابون، مواد شوینده و یا محرک های دیگر بیشتر شود.
این حساسیت به صورت خارش، قرمزی، تورم و… خود را نشان می دهد و البته برخی دیگر از آلیاژ فلزها هم مانند استیل، مثل نیکل هستند ولی به دلیل شدت یکپارچه بودن یون های آن ها، بر روی پوست ایجاد حساسیت نمی کنند.
حساسیت به کادمیوم
فلز کادمیوم به منظور افزایش میزان جلا، براق شدن و افزایش وزن، در صنعت جواهرات و مورد استفاده قرار می گیرد والبته که ایجاد سرطان هم می کند و برای محیط زیست هم بسیار ضرر دارد و سمی است.
انباشته شدن کادیوم در بدن، باعث آسیب به کلیه ها می شود و پوکی استخوان را به همراه می آورد.
استفاده از کادیوم در زیورالات، باعث ایجاد حساسیت می شود و بسیار مضر است و با علائمی مانند: خارش، قرمزی، پوسته پوسته شدن پوست و تاول خود را نشان می دهد.
حساسیت به سرب
برای افزایش وزن زیورالات و جواهرات، از سرب استفاده می کنند و میتواند باعث آسیب به سیستم عصبی، ضعف رشد فکری و توانایی عملکرد به ویژه در کودکان شود.
حساسیت به کبالت
کبالت یکی دیگر از انواع فلزات همراه با طول عمر بالا و به مراتب از پلاتین سخت تر است و اگر بیش از حد مجاز مورد استفاده قرار گیرد، باعث ایجاد حساسیت آلرژیک می شود.

حساسیت به کبالت و دیگر آلیاژ ها
حساسیت به کروم
کروم، معمولا در صنایع سیمان سازی، صنایع چرم سازی، رنگ سازی، زیورآلات، نقاشی و الکترونیک مورد استفاده قرار می گیرد و استفاده ی طولانی مدت از زیورآلات دارای کروم باعث ایجاد حساسیت پوستی و اگزما می شود.
راههای پیشگیری، درمان و رفع حساسیت به زیورآلات و بدلیجات
بهترین و مطمئن ترین روش های درمان حساسیت به بدلیجات را در ذیل بیان می کنیم:
پوست خود را تمیز و خشک کنید:
قبل از استفاده از زیورآلات، حتما پوست خود را تمیز و خشک کنید، زیرا عدم رطوبت و آلودگی باعث پایین آمدن تاثیرات آلرژی زا و حساسیت می شود.
از کرم های مرطوب کننده استفاده کنید:
قبل از استفاده از زیورآلات و بدلیجات، قسمتی از پوست را که در تماس می باشد را با یک لایه مرطوب کننده محافظ بپوشانید، زیرا این لایه مانع تماس مستقیم بدلیجات با پوست شما می شود.
از زیورآلات هایپوآلرژنیک استفاده کنید:
یکی از روش های مطمئن استفاده از زیورآلات هایپوآلرژنیک است و بهتر است که از زیورالات معتبر و با کیفیت استفاده کنید.
از لاک ناخن استفاده کنید:
برای جلوگیری از حساسیت، می توانید در قسمت قفل و گیره از لاک ناخن استفاده کنید، تا تماسی با بدن شما نداشته باشد.

راههای پیشگیری، درمان و رفع حساسیت به زیورآلات و بدلیجات استفاده از لاک
از بدلیجات استیل استفاده کنید:
برا جلوگیری ز حساسیت، می توانید از زیورآلات ساخته شده از استیل یا پلاستیک استفاده کنید و به این نکته هم توجه داشته باشید که، به قفل و یا بند این زیورالات دقت داشته باشید، زیرا ممکن است برای این قسمت ها از آلیاژ دیگری استفاده کرده باشند.
درمان دارویی حساسیت به بدلیجات و زیورآلات
اگر حساسیت ایجاد شده بر روی پوست شما، بسیار حاد باشد باید حتما به پزشک مراجعه و درمان دارویی را آغاز کنید.
برای درمان هم می توانید با تجویز پزشک از داروهایی مانند: آنتی هیستامین، پرومتازین، سیتریزین، داروهای آنتی بیوتیک، پمادهای موضعی، پماد حساسیت به بدلیجات مانند پماد منتول، پماد بتامتازون، پماد کلوبتازول، پماد لیدوکائین و استفاده کنید.
ما در این مقاله انواع حساسیت ها را بیان و علت هر کدام از آن ها را ذکر کردیم و دیگر می دانید که قبل از خرید بدلیجات باید دقت لازم را انجام دهید و در صورت مشاهده ی حساسیت حتما برای درمان اقدامات لازم را انجام دهید.